О ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ
Градска библиотека у Новом Саду је најстарија установа културе основана у Граду. Матична је библиотека за Јужнобачки округ и друга по величини јавна библиотека у Републици Србији. Располаже богатим фондом библиотечке грађе који чине преко 500.000 књига, око 100 наслова периодике и значајна количина некњижне грађе.
МРЕЖА ОГРАНАКА
Библиотека ради у мрежи 26 огранака у Граду и насељеним местима градског подручја. У централном објекту у Дунавској улици налазе се: највеће одељење за одрасле кориснике „Ђура Даничић“, издвојено Дечје одељење и Информационо-реферални центар са Читаоницом. У непосредној близини је Огранак „Аница Савић Ребац“, са библиотечком грађом на 12 светских језика.
КУТАК ЗА ДЕЦУ
Дечје одељење је најатрактивније и најживље одељење Библиотеке, са богатим фондом књига и часописа намењених деци и младима до 14 година. Специфично је по разноврсним програмским активностима, интерактивном раду са децом и успешној сарадњи са бројним институцијама културе и образовања.
ИЗДАВАЧКА ДЕЛАТНОСТ
Градска библиотека објављује дела која афирмишу културне вредности завичаја и културну историју Новог Сада. Најзначајније едиције су БЛАГО ЗАВИЧАЈА, БАШТИНИК, ЗАВИЧАЈ, ПРЕВОДИ и НОВОСАДСКИ МАНУСКРИПТ. Библиотека је издавач легата – необјављене грађе Стевана Пешића. Такође, објављује часопис за децу и младе БИБЛИОТЕЧКИ ПУТОКАЗ, информативно гласило МОЗАИК и, као саиздавач са Новосадским клубом, СВЕСКЕ ЗА ИСТОРИЈУ НОВОГ САДА.
ПРОГРАМСКЕ АКТИВНОСТИ
Градска библиотека се по квалитету и квантитету програмских садржаја издваја и препознаје у библиотечко-информативном систему Србије. Заступљени су традиционални програми – књижевни сусрети и промоције, али и бројне друге активности, манифестације, пројекти. Издвајамо: МЕМОРИЈАЛ „СТЕВАН ПЕШИЋ“, БИБЛИОТЕКА НА ШТРАНДУ, ЛЕТЊИ МАСКЕНБАЛ ЗА ДЕЦУ, ДИГИТАЛИЗАЦИЈА ЗАВИЧАЈНЕ ЗБИРКЕ, стручни скуп „ДАНИ БИБЛИОТЕКА И БИБЛИОТЕКАРА“, ЗАВИЧАЈНИ КУТАК СТЕПАНОВИЋЕВА, достава књига на кућну адресу …
НАШИ КОРИСНИЦИ
Преко 26.000 различитих корисника доприносе да Градска библиотека има запажено место у култури Новог Сада. У узајамној, доброј комуникацији, Библиотека настоји да одговори на потребе и захтеве својих читалаца и буде на услузи свим суграђанима.
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед

ИНКЛУЗИВНИ ПРОЈЕКТИ


Основни циљ пројеката друштено одговорног понашања у Градској библиотеци у Новом Саду јесте успостављање партнерстава и сарадње са другим установама и организацијама цивилног друштва, како бисмо обезбедили доступност културних садржаја корисницима који имају потребу за њима али и физичке потешкоће у приступу, као и онима који из одређених разлога не препознају библиотеку као атрактивну локацију и којима је она, стога, „невидљива”, те презентовање добијених резултата библиотекама, чиме се оне мотивишу да покрену сличне пројекте.
shadow line

green circle 16 Поштујући начело доступности библиотечких фондова и услуга и доприносећи друштву једнаких могућности, у новембру 2009. године покренули смо шестомесечни пилот пројекат БИБЛИОТЕКА НА УСЛУЗИ ЛИЦИМА СА ПОСЕБНИМ ПОТРЕБАМА. У питању је пилот пројекат успостављања услуге доставе библиотечке грађе на кућну адресу особама које нису у могућности да дођу у библиотеку а желе да користе њене ресурсе (особе на кућној нези, старије и слабије покретне особе, лица која болују од тежих хроничних болести, особе са инвалидитетом, труднице на одржавању трудноће, породиље и реконвалесценти). Пројекат је реализовала библиотекарка Бојана Грујић.

green circle 16 2009. године покренут је пројекат БИБЛИОТЕКА ЈЕ ПРАВО МЕСТО И ЗА МЕНЕ, ЗАР НЕ?, којим је дат допринос инклузији Рома њиховим упознавањем с библиотечким услугама, успостављањем радних и читалачких навика код ромске деце. На стручном скупу Библионет, који организује Заједница матичних библиотека Србије, пројекат је добио награду за идеју. Пројекат су реализовале мр Милица Кирћански и библиотекарка Љиљана Маширевић.

green circle 16 Пројекат БИБЛИОТЕКА ЗА СВЕ реализован је 2010. године, у партнерству са Удружењем за помоћ МНРО Града Новог Сада, под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и Покрајинског секретаријата за културу. Циљ пројекта био је повећати ниво популарности рада библиотека у Новом Саду и шире код младих са интелектуалним тешкоћама и младих из редовне популације кроз организовање волонтерских литерарних радионица и публиковање приручника за рад библиотекара са особама с интелектуалним тешкоћама. На Библионету, стручном скупу који организује Заједница матичних библиотека Србије, 2011. године, у Јагодини, освојио је награду за најбољи пројекат. Руководилац пројекта била је библиотекарка Бојана Грујић.

green circle 16 КЊИГА ЗА СВАКОГ – инклузивни пројекат који је трајао током два четворомесечна периода, 2011. и 2012. године, у оквиру којих је одржано укупно 38 литерарних и креативних радионица са децом и младима, смештеним у установе Социјалне заштите – у Сигурној женској кући и у Дневном боравку за децу са поремећајем у понашању Центра за социјални рад Града Новог Сада. У оквиру овог пројекта, 1. јула 2011. године, сервис доставе књига на кућну адресу прерастао је у сталну активност Градске библиотеке. Пројекат је реализован под покровитељством Градске управе за привреду. Руководилац пројекта била је библиотекарка Бојана Грујић.

green circle 16 пројекат ПРЕПЛЕТАЈИ (бесплатни курс ткања):
- 2010. у партнерству са Атељеом 61, у библиотечком огранку „Трифун Димић” (новосадско приградско насеље Шангај), подржан од Министарства културе и информисања РС и Покрајинског секретаријата за рад, запошљавање и равноправност полова АП Војводине, који представља допринос инклузији Ромкиња и родно неравноправних жена;
- 2012. у библиотечким огранцима „Ђорђе Арацкић” у Лединцима и „Лаза Костић” у Ковиљу, намењен свим заинтересованим житељима ових места, с акцентом на незапослене жене. Део пројекта биле су и креативне радионице за децу. Пројекат је реализован уз финансијску помоћ Покрајинског секретаријата за привреду;
- 2013. у партнерству са Удружењем грађана за борбу против наркоманије „Земља живих”, подржан од стране Покрајинског секретаријата за привреду. Пројекат је представљао потпору лечењу зависница у оквиру заједнице. Овим заједничким пројектом Библиотека је желела да узме активно учешће у борби против наркоманије и тиме покаже своју друштвену одговорност.
Руководилац пројекта била је библиотекарка Љиљана Маширевић.

green circle 16 пројекат ФУНКЦИОНАЛНО : РАВНОПРАВНО реализован је 2011, 2012. и 2013. године, у сарадњи са Канцеларијом за инклузију Рома АП Војводине, а финансијски га је подржала Градска управа за привреду. Централна активност пројекта био је курс фукционалног описмењавања деце и одраслих, који се спроводио у библиотечком огранку „Трифун Димић”, у новосадском приградском насељу Шангај. Циљ пројекта био је да најмлађа деца науче да препознају слова, а млади и одрасли попуњавају формуларе, ради лакшег добијања докумената и сналажења у свакодневном животу. Пројекат су реализовале библиотекарке Драгана Димитров и Љиљана Маширевић.

green circle 16 2013. године реализован је пројекат ПОД КРОВОМ КЊИГЕ, који представља наставак сарадње Градске библиотеке у Новом Саду са Центром за социјални рад Града Новог Сада и Удружењем за помоћ ментално недовољно развијеним особама (МНРО) Града Новог Сада.
Како бисмо промовисали библиотеку и њене услуге и код тзв. недосегнутих циљних група, објединили смо искуства током протеклих година и удружили организације из владиног и невладиног сектора у заједничком циљу превазилажења културне баријере међу циљним групама свих узраста и профила. Пројекат је трајао девет месеци, уз ангажовање 12 волонтера, који су, у паровима, на реализацији пројекта радили на достави књига на кућну адресу и литерарно-креативним радионицама са децом са поремећајем у понашању и децом са и без инвалидитета.
Један од резултата овог пројекта јесте и двојезични (српско-енглески) приручник-водич са смерницама за библиотекаре у раду са овим друштвеним групама и са искуствима са пројекта, који ће бити дистрибуиран библиотекама у окружењу. Приручник ће приказати аспект библиотекара на терену, односно улогу библиотекара-информатора као културног посленика у заједници, у социјалним условима подложним сталној промени. Координаторка пројекта била је библиотекарка Бојана Грујић, а координаторка рада волонтера Јелена Калајџија.

green circle 16 СТВАРНА ИГРА: ЗАБАВА + КЊИГА – пројекат започет 2010. године и реализован у шестомесечним етапама и наредне три године, у току којих је подржан од стране Покрајинског секретаријата за спорт и омладину. Осим што је побољшала квалитет коришћења њиховог слободног времена, пројектом је афирмисано неговање читалачких навика деце и младих са подручја Војводине, а охрабривано је и њихово ангажовање на формирању иновативних неформалних програма у средини у коју се враћају. Важан резултат пројекта јесте приручник-водич кроз радионице, којим се промовише овај иновативни начин рада са децом и младима у другим библиотекама и здравственим центрима у Војводини и шире. Аутор пројекта била је библиотекарка Маја Бугарски.

shadow line

    "Можда нема дана нашег детињства које смо тако испуњено живели од оних које смо провели са омиљеном књигом."   

shadow line

МАРСЕЛ ПРУСТ

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com