О ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ
Градска библиотека у Новом Саду је најстарија установа културе основана у Граду. Матична је библиотека за Јужнобачки округ и друга по величини јавна библиотека у Републици Србији. Располаже богатим фондом библиотечке грађе који чине преко 500.000 књига, око 100 наслова периодике и значајна количина некњижне грађе.
МРЕЖА ОГРАНАКА
Библиотека ради у мрежи 26 огранака у Граду и насељеним местима градског подручја. У централном објекту у Дунавској улици налазе се: највеће одељење за одрасле кориснике „Ђура Даничић“, издвојено Дечје одељење и Информационо-реферални центар са Читаоницом. У непосредној близини је Огранак „Аница Савић Ребац“, са библиотечком грађом на 12 светских језика.
КУТАК ЗА ДЕЦУ
Дечје одељење је најатрактивније и најживље одељење Библиотеке, са богатим фондом књига и часописа намењених деци и младима до 14 година. Специфично је по разноврсним програмским активностима, интерактивном раду са децом и успешној сарадњи са бројним институцијама културе и образовања.
ИЗДАВАЧКА ДЕЛАТНОСТ
Градска библиотека објављује дела која афирмишу културне вредности завичаја и културну историју Новог Сада. Најзначајније едиције су БЛАГО ЗАВИЧАЈА, БАШТИНИК, ЗАВИЧАЈ, ПРЕВОДИ и НОВОСАДСКИ МАНУСКРИПТ. Библиотека је издавач легата – необјављене грађе Стевана Пешића. Такође, објављује часопис за децу и младе БИБЛИОТЕЧКИ ПУТОКАЗ, информативно гласило МОЗАИК и, као саиздавач са Новосадским клубом, СВЕСКЕ ЗА ИСТОРИЈУ НОВОГ САДА.
ПРОГРАМСКЕ АКТИВНОСТИ
Градска библиотека се по квалитету и квантитету програмских садржаја издваја и препознаје у библиотечко-информативном систему Србије. Заступљени су традиционални програми – књижевни сусрети и промоције, али и бројне друге активности, манифестације, пројекти. Издвајамо: МЕМОРИЈАЛ „СТЕВАН ПЕШИЋ“, БИБЛИОТЕКА НА ШТРАНДУ, ЛЕТЊИ МАСКЕНБАЛ ЗА ДЕЦУ, ДИГИТАЛИЗАЦИЈА ЗАВИЧАЈНЕ ЗБИРКЕ, стручни скуп „ДАНИ БИБЛИОТЕКА И БИБЛИОТЕКАРА“, ЗАВИЧАЈНИ КУТАК СТЕПАНОВИЋЕВА, достава књига на кућну адресу …
НАШИ КОРИСНИЦИ
Преко 26.000 различитих корисника доприносе да Градска библиотека има запажено место у култури Новог Сада. У узајамној, доброј комуникацији, Библиотека настоји да одговори на потребе и захтеве својих читалаца и буде на услузи свим суграђанима.
пон уто сре чет пет суб нед
2
4
10
11
13
17
18
19
20
24
25
26
27
28
29
30
31

lab unilib rs 150x125

ЗАВИЧАЈНИ ПРОЈЕКТИ имају за циљ промоцију завичајних вредности, прикупљање и дигитализацију грађе за Завичајну збирку Библиотеке. Осим у Новом Саду, ови пројекти се реализују и у библиотечким огранцима у приградским насељима. 

shadow line

green circle 16 2009. године реализован је пројекат РЕВИТАЛИЗАЦИЈА СТАРОГ БИБЛИОТЕЧКОГ ФОНДА У ОГРАНКУ „МИХАЛ БАБИНКА” У КИСАЧУ, подржан од стране Канцеларије за Словаке који живе у дијаспори (Братислава, Словачка), у оквиру којег је обновљен фонд књига на словачком језику и омогућен жив контакт с језиком, преко кога су створени услови за неговање идентитета и националне културе Словака у Војводини. Руководилац пројекта био је директор Градске библиотеке у Новом Саду Драган Којић.

green circle 16 2009. године започет је пројекат ДИГИТАЛИЗАЦИЈЕ ЗАВИЧАЈНЕ ЗБИРКЕ ГРАДСКЕ БИБЛИОТЕКЕ У НОВОМ САДУ, који је 2010. године подржало Министарство културе и информисања РС. Идеја пројекта је да се завичајна библиотечка грађа заштити, сачува и повећа њена доступност корисницима путем интернета. На званичној интернет страници Градске библиотеке у Новом Саду отворена је Дигитална библиотека, где је изложена досад дигитализована грађа из фонда Завичајне збирке ГБНС.
Током наредних година наставио се рад на дигитализовању поменуте грађе, уз рад са децом основношколског и средњошколског узраста, у сврху промовисања завичајности и прикупљања грађе. Отворене су изложбе Завичај – одувек и заувек и Графички дизајн некад и сад, где су представљени радови учесника на радионицама и идејно решење за три врсте захвалница Завичајне збирке, које су дизајнирали ученици Школе за графички дизајн „Богдан Шупут”. Поменуте захвалнице су на Дан Библиотеке, 23.септембра 2013 године, уручене пријатељима и сарадницима Библиотеке. Координатор пројекта је Блаженка Марковић, руководилац Завичајне збирке Градске библиотеке у Новом Саду.

green circle 16 У периоду 2009–2012. године, за Дан села 28. јун, организоване су четири завичајне изложбе о културном, привредном и друштвеном животу Степановићева, са којих је (2012) штампан каталог изложбе. Израђена су и генеалошка стабла породица досељених у Степановићево. Године 2011. Министарство културе и информисања Републике Србије подржало је овај пројекат под називом ЗАВИЧАЈНИ КУТАК СТЕПАНОВИЋЕВА. Руководилац пројекта била је радница у библиотечком огранку „Никола Тесла” у Степановићеву Милена Лела Вучковић.

green circle 16 2011. године, поводом 80 година од почетка и 70 година од краја излажења Службеног листа Дунавске бановине, организовани су изложба (на којој је приказано преко 950 елемената библиотечке грађе) и стручни скуп (на којем је своје радове представило 24 излагача), под заједничким именом СЛУЖБЕНЕ НОВИНЕ У ЈАВНОМ И ПРИВАТНОМ ЖИВОТУ, у холу зграде Владе АП Војводине. Изложбу је пратио каталог, а поводом стручног скупа објављен је зборник сажетака. Координатор пројекта је Блаженка Марковић, руководилац Завичајне збирке Градске библиотеке у Новом Саду.

green circle 16 22. новембра 2012, у библиотечком огранку „Бранко Радичевић”, у Сремским Карловцима, одржана је једнодневна манифестација под именом ОЈ, КАРЛОВЦИ, МЕСТО МОЈЕ ДРАГО. У питању је ликовна колонија и изложба радова са колоније, као и књижевно вече – представљање књиге Анегдоте карловачке и старе разгледнице Жарка Димића – на тему „У духу Сремских Карловаца”. Манифестација је одржана уз подршку Општине Сремски Карловци. Руководилац пројекта је библиотекарка Сузана Сигети, запослена у библиотечком огранку „Бранко Радичевић” у Сремским Карловцима.

green circle 16 У новембру и децембру 2013. реализован је пројекат ЗНАМЕНИТЕ ЛИЧНОСТИ И УСТАНОВЕ СРЕМСКИХ КАРЛОВАЦА, под покровитељством Општине Сремски Карловци. Основне активности пројекта биле су трибине о знаменитим личностима и установама Сремских Карловаца (патријарх Јосиф Рајачић, митрополит Стефан Стратимировић, Емануил Козачински, Андреј Андрејевић Поштар, Емануил Замфировић, Павле Марковић Адамов, Милан Будисављевић, Карловачка гимназија и Карловачка богословија). Излагања са ових трибина објављена су у зборнику Знамените личности и установе Сремских Карловаца. Други задатак пројекта био је отварање изложбе завичајне грађе Сремских Карловаца 30. децембра 2013. Циљ пројекта био је да се грађанство овог места и шире околине, првенствено млади, информишу и боље упознају са великанима и важним догађајима свог краја, како би неговали традицију сећања и чували културу и културне вредности завичаја. Руководилац пројекта је библиотекарка Сузана Сигети, запослена у библиотечком огранку „Бранко Радичевић” у Сремским Карловцима.

shadow line

    "Књиге, као и пријатељи, требају бити малобројни и добро одабрани. Попут пријатеља, требамо им се увек изнова враћати, а оне нас, попут верних пријатеља, никада неће изневерити, никада престати водити."   

shadow line

РЕЈ БРЕДБЕРИ

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com