О ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ
Градска библиотека у Новом Саду је најстарија установа културе основана у Граду. Матична је библиотека за Јужнобачки округ и друга по величини јавна библиотека у Републици Србији. Располаже богатим фондом библиотечке грађе који чине преко 500.000 књига, око 100 наслова периодике и значајна количина некњижне грађе.
МРЕЖА ОГРАНАКА
Библиотека ради у мрежи 26 огранака у Граду и насељеним местима градског подручја. У централном објекту у Дунавској улици налазе се: највеће одељење за одрасле кориснике „Ђура Даничић“, издвојено Дечје одељење и Информационо-реферални центар са Читаоницом. У непосредној близини је Огранак „Аница Савић Ребац“, са библиотечком грађом на 12 светских језика.
КУТАК ЗА ДЕЦУ
Дечје одељење је најатрактивније и најживље одељење Библиотеке, са богатим фондом књига и часописа намењених деци и младима до 14 година. Специфично је по разноврсним програмским активностима, интерактивном раду са децом и успешној сарадњи са бројним институцијама културе и образовања.
ИЗДАВАЧКА ДЕЛАТНОСТ
Градска библиотека објављује дела која афирмишу културне вредности завичаја и културну историју Новог Сада. Најзначајније едиције су БЛАГО ЗАВИЧАЈА, БАШТИНИК, ЗАВИЧАЈ, ПРЕВОДИ и НОВОСАДСКИ МАНУСКРИПТ. Библиотека је издавач легата – необјављене грађе Стевана Пешића. Такође, објављује часопис за децу и младе БИБЛИОТЕЧКИ ПУТОКАЗ, информативно гласило МОЗАИК и, као саиздавач са Новосадским клубом, СВЕСКЕ ЗА ИСТОРИЈУ НОВОГ САДА.
ПРОГРАМСКЕ АКТИВНОСТИ
Градска библиотека се по квалитету и квантитету програмских садржаја издваја и препознаје у библиотечко-информативном систему Србије. Заступљени су традиционални програми – књижевни сусрети и промоције, али и бројне друге активности, манифестације, пројекти. Издвајамо: МЕМОРИЈАЛ „СТЕВАН ПЕШИЋ“, БИБЛИОТЕКА НА ШТРАНДУ, ЛЕТЊИ МАСКЕНБАЛ ЗА ДЕЦУ, ДИГИТАЛИЗАЦИЈА ЗАВИЧАЈНЕ ЗБИРКЕ, стручни скуп „ДАНИ БИБЛИОТЕКА И БИБЛИОТЕКАРА“, ЗАВИЧАЈНИ КУТАК СТЕПАНОВИЋЕВА, достава књига на кућну адресу …
НАШИ КОРИСНИЦИ
Преко 26.000 различитих корисника доприносе да Градска библиотека има запажено место у култури Новог Сада. У узајамној, доброј комуникацији, Библиотека настоји да одговори на потребе и захтеве својих читалаца и буде на услузи свим суграђанима.
пон уто сре чет пет суб нед
2
4
10
11
13
17
18
19
20
24
25
26
27
28
29
30
31

lab unilib rs 150x125

СИМПОЗИЈУМИ  /  МЕМОРИЈАЛИ  /  СЕМИНАРИshadow line
green circle 16 МЕМОРИЈАЛ „СТЕВАН ПЕШИЋ” – одржава се од 1995, сваке године, у знак сећања на Стевана Пешића (1936–1994), песника, приповедача, есејисту, путописца и драмског писца. Истоимена награда додељује се најбољем новообјављеном књижевном делу, написаном на српском језику, у жанровима и у духу које је заступао овај писац. Награда је досад додељена 19 пута, а досадашњи добитници су: Бранко Маширевић, Зоран Богнар, Владислав Бајац, Д. Ј. Данилов, Радивој Станивук, Радивој Шајтинац, Марица Јосимчевић, Јовица Аћин, Јован Зивлак, Милорад Беланчић, Владимир Копицл, Зоран Мандић, Игор Маројевић, Раша Попов, Данило Николић, Перо Зубац, Ђорђе Писарев, Фрања Петриновић, Милета Продановић, Милош Латиновић и Драган Проле. Од 2010. до 2012. године подржало га је Министарство културе републике Србије. Руководилац пројекта је директор Градске библиотеке у Новом Саду Драган Којић.

green circle 16 СИМПОЗИЈУМ О ДЕЛУ САВЕ МРКАЉА – подржан од стране Покрајинског секретаријата за културу на Конкурсу за суфинансирање традиционалног народног уметничког стваралаштва Срба. Овим симпозијумом смо културну јавност подсетили на дело Саве Мркаља, на значајну делатност овог културног посленика, недовољно познатог и неоправдано запостављеног у историји нашег народа и историји српског језика. Симпозијум је одржан 23. априла 2010. године и на њему су учествовали: Жарко Ружић, Данко Перић, Никола Грдинић, Душан Иванић, Гордана Ђилас и Мато Пижурица. Руководилац пројекта био је директор Градске библиотеке у Новом Саду Драган Којић.

green circle 16 ДАНИ БИБЛИОТЕКА И БИБЛИОТЕКАРА - Од 2011. године, на Новосадском сајму, организује се стручни скуп за библиотекаре из Републике Србије. Пројекат се реализује у сарадњи са Новосадским сајмом. У 2013. години подржало га је Министарство културе и информисања РС. Руководилац пројекта је мр Милица Кирћански.

green circle 16 МОЋНЕ ПРИЧЕ ЗА ОДВАЖНЕ И РАДОЗНАЛЕ је пројекат заснован на едукацији, радионицама и креативном стваралаштву деце основношколског узраста у библиотекама Јужнобачког округа. Основне активности су обуке за библиотекаре Градске библиотеке у Новом Саду и колеге из Јужнобачког округа. Предмет едукације и радионица била је књига „Ко се боји вука још? Моћне приче за одважне и радознале” која користи мотиве из традиционалних прича и песама на нов начин и кроз критичко преиспитивање тема.
Циљ радионица је да се створе читалачке навике код деце, повећа број чланова библиотека и створи концепција друштва које почива на савременим, позитивним и демократским вредностима, да се изврши превенција насиља и дискриминације и уведе инклузија деце са сметњама у развоју и ученика маргинализованих група. Пројекат је реализован уз финансијску помоћ Покрајинског секретаријата за културу АПВ, током 2013. године. Руководилац пројекта била је библиотекарка Љиљана Маширевић.

shadow line

    "Књиге, као и пријатељи, требају бити малобројни и добро одабрани. Попут пријатеља, требамо им се увек изнова враћати, а оне нас, попут верних пријатеља, никада неће изневерити, никада престати водити."   

shadow line

РЕЈ БРЕДБЕРИ

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com