ВЕЛИКИ РАТ У ОГЛЕДАЛУ ШТАМПЕ НОВОСАДСКЕ : 1914


USKOROВелики рат у огледалу штампе новосадске : 1914 : анотирана библиографија. Том 1 / Блаженка Марковић, Љиљана Митровић ; анотације писао Горан Васин ; [предговор Дејан Микавица]. - Нови Сад : Градска библиотека, 2014 (Нови Сад : Сајнос). - ИX, 209 стр., [24] листа с таблама ; 24 cm. - (Библиотека Библиографије ; књ. 1)

 

Библиографија је настала као резултат истраживања новосадске штампе, као и штампе која је купована у Новом Саду 1914, у оквиру пројекта Велики рат у огледалу штампе новосадске: 1914, који је финансирало Министарство културе и информисања Републике Србије.
Библиографија је селектиног типа. Из изабраних наслова серијских публикација бирани су чланци који најбоље осликавају предратну културу и друштвена дешавања. Са избором се кренуло јануара 1914. године, да би се од краја априла, до забране штампања публикација (јун, у ретким случајевима јул 1914), број издвојених чланака вишеструко умножио.
Библиографија је урађена по ISBD(cp) стандарду. По врсти публикација она је библиографија саставних делова. Обухвата неколицину дневних новина, часописа и календара, који су излазили у Новом Саду 1914. године, нпр: „Дневне новине”; „Браник”, „Застава - јутарњи лист”, „Застава - вечерњи лист”, „Српство”; часописи: „Бранково коло”, „Врач погађач”, „Жена”; календари: „Велики календар”, „Жена”, „Календар Матице српске”. По хронолошком критеријуму је ретроспективна, према врсти извора примарна (рађена је де вису). По карактеру описа је анотирана и дескриптивна.
Библиографија садржи уводну студију у којој је описана, понаособ, свака серијска публикација из које је узет и обрађен чланак, рецензију др Дејана Микавице, именски и предметни регистар, као и регистар уредника и секретара. Библиографија је богата илустративним прилозима насловних страна новина и часописа, фотографијама уредника и илустрацијама из новина и часописа.


 

 

 

    "Ствари које желим да знам су у књигама. Мој најбољи пријатељ је онај ко ми донесе књигу коју још нисам прочитао."   

shadow line

МАРК ТВЕН

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com