ВОДИЧ КРОЗ БИБЛИОТЕКУ

vodic GBNS 2015
ГРАДСКА библиотека у Новом Саду : водич кроз библиотеку /[фотографије Драгана Којић, Гаврило Грујић].- Нови Сад : Градска библиотека у Новом Саду, 2015 (Петроварадин : Алфаграф) . - 27 стр. : фотогр. у бојама; 21 x 21 cm.

 

У години када обележава 17 деценија свог постојања, Градска библиотека у Новом Саду објавила је водич кроз ову установу. Публикација садржи контакт информације служби и одељења, кратак историјски преглед од оснивања Српске читаонице новосадске до данас, поглед на савремено пословање, преглед услуга које нуди, услове уписа и преглед издавачке делатности са посебним освртом на публикације о библиотеци и прилоге изучавању библиотекарства. Приказане су активности и пројекти, а сваки од 26 огранака и одељења Градске библиотеке представљен је текстом, фотографијом, контакт информацијама и подацима о радном времену. Најважније информације о установи дате су на енглеском језику. 

vodic GBNS 2011

ГРАДСКА библиотека у Новом Саду : водич кроз библиотеку /[фотографије Драгана Којић, Гаврило Грујић].- Нови Сад : Градска библиотека у Новом Саду, 2011(Петроварадин : Алфаграф) . - 15 стр. : фотогр. у бојама ; 21 x 21 cm

 

У Водичу је кроз кратке информације и фотографије представљена делатност Градске библиотеке у Новом Саду, мрежа библиотечких огранака, одељења и помоћне службе, почевши од историјата установе, преко савремене мисије и визије, услуга, људских ресурса, до активности Завичајне збирке, издавачке делатности и културно-информативних и образовних програма.

СТВАРНА ИГРА: ЗАБАВА + КЊИГА

stvarna knjiga1
Стварна игра: забава + књига : корисни водич кроз радионице / Маја Бугарски. - Нови Сад : Градска библиотека у Новом Саду, 2011 (Нови Сад : NS Press) . - 29 стр. : илустр. ; 30 cm.

 

Пројекат „Стварна игра: забава + књига” је серија од 12 радионица–тандема, укупно 24, намењених младима који бораве на болничком лечењу на одељењима Института за здравствену заштиту деце и омладине Војводине, одобрен и финансијски подржан од Покрајинског секретаријата за спорт и омладину. Реализовао га је пројектни тим Градске библиотеке у Новом Саду, у сарадњи са Институтом за здравствену заштиту деце и омладине Војводине.
Радионице су одржаване у четири дневна боравка, на седам одељења Института.
Оне представљају забавне и креативне активности осмишљене тако да буду потпора болничком лечењу младих и њима корисна, а квалитетна забава у слободном времену којим располажу. Ове радионице такође упућују на бројне могућности осмишљавања и коришћења слободног времена по повратку у своју средину.
Ауторка водича кроз радионице је библиотекарка Маја Бугарски, запослена на Дечјем одељењу Градске библиотеке у Новом Саду.

 

 

 

stvarna knjiga2
Стварна игра: забава + књига : корисни водич кроз радионице. Део 2. / Маја Бугарски. - Нови Сад : Градска библиотека у Новом Саду, 2012 (Ветерник : Д & П) . - 34 стр.: илустр. ; 30 cm.


Ово је наставак пројекта започетог 2011. године, реализованог кроз серију потпуно нових радионица типа А (литерарно-ликовне креативне радионице) и радионица типа Б (педагошки осмишљени и вођени разговори о књизи и читању, коришћењу слободног времена, забави, спорту, хобијима и креативном раду), које заједно чине укупно 24 радионице, као и претходне године. Ове, 2012. године, радионице су одржане у три дневна боравка на шест одељења Института за здравствену заштиту деце и омладине Војводине. Штампање Водича омогућио је Покрајински секретаријат за спорт и омладину.
Аутор радионица и корисног водича је библиотекарка Маја Бугарски.

 

 

 

 

 

 

 

stvarna knjiga3
Стварна игра: забава + књига : корисни водич кроз радионице. Део 3 / Маја Бугарски ; превела са српског на енглески Жана Дамњановић. - Нови Сад : Градска библиотека у Новом Саду, 2013 (Нови Сад : Стојков) . - 34, 34 стр. : илустр. ; 30 cm + 1 електронски оптички диск (ЦД-РОМ).

 

Пројекат „Стварна игра: забава + књига” је серија од 12 радионица тандема, укупно 24, намењених младима који бораве на болничком лечењу на одељењима Института за здравствену заштиту деце и омладине Војводине, одобрен и финансијски подржан од Покрајинског секретаријата за спорт и омладину.
Први и други део пројекта „Стварна игра: забава + књига” успешно су реализовани 2011. и 2012. године, као и његов трећи део, 2013, чији је резултат нови водич кроз радионице, који је овог пута штампан на српском и енглеском језику. „Корисни водич 3 [...] је игра откривања, пун цитата и измишљених дијалога утканих у само ткиво текста. Он је својеврсна илустрација једне од обиља могућности осмишљавања радионица СТВАРНЕ ИГРЕ. Преведен је тако да очува основну идеју, стил, смисао и дух СТВАРНЕ ИГРЕ и да као модел буде доступан за коришћење и ван српског говорног подручја.
(...) Све радионице су подесне и добродошле и ван простора лечилишта, у школама, библиотекама, клубовима, културним центрима, за самосталан рад у свом дому, дакле тамо где су и млади.”
Маја Бугарски


 

 

КАТАЛОЗИ ИЗЛОЖБИ

 

dostojevski katalog izlozbe
Фјодор Михајлович Достојевски : (1821-1881-2011) : каталог изложбе / [аутори каталога Данило Кабић, Биљана Кичема, Бојана Грујић]. - Нови Сад : Градска библиотека, 2011 (Нови Сад : Градска библиотека) . - 54 стр. : илустр. ; 21 cm.

Каталог садржи животопис овог великог руског писца, записе великих стваралаца о Достојевском, слике предњих корица раритетних издања његових књига, библиографију и приказе слика и илустрација изложених у холу Одељења „Ђура Даничић” (Дунавска 1).
„Достојевски сједињује у себи необичну снагу психолога, интелектуалну дубину мислиоца и велику страст публицисте. У његовим романима сједињују се сцене патње с филозофском симболиком, публицистичке чињенице с фантастиком, логичке апстрактне категорије с интуицијом.”
Витомир Вулетић

 

 

 

 

Данило Кабић је запослен у Градској библиотеци у Новом Саду као књижничар на Одељењу „Ђура Даничић”. Био је дугогодишњи сарадник Душана Попова на Енциклопедији Новог Сада. Приредио је „Данилов бревијар” (2003), „Достојевски : лексикон ликова” (2007), „Читање Достојевског : самоубиство” (2009) и ауторску књигу „Први грађани Новог Сада” (2013).


 

katalog izlozbe skole stripa
Каталог изложбе радови учесника пројекта 'Школа стрипа у библиотеци', (27. децембар 2012 - 10. јануар 2013.), Музеј Војводине / [организатор] Градска библиотека у Новом Саду. - Нови Сад : Градска библиотека у Новом Саду, 2012 (Нови Сад : Тампограф) . - [24] стр. : илустр. ; 30 cm.

 

Пројекат „Школа стрипа” реализован је током четири месеца 2012. године, у Библиотечком огранку „Данило Киш” на Лиману. Радионице је водио едукатор и еминентни стрип цртач Владимир Весовић. Пројекат је подржао Покрајински секретаријат за спорт и омладину АП Војводине, у оквиру реализације Акционог плана политике за младе.
Циљ Библиотеке био је да се стрип актуализује и приближи новим генерацијама. Ова активност је значајна за промовисање Библиотеке као културног центра. Младима је понуђен специфичан садржај у локалној библиотеци, окружењу које их додатно сензибилише за књигу, читање, развијање читалачких навика и квалитетно провођење слободног времена. Најбољим учесницима одато је признање организованом изложбом радова у Музеју савремене уметности у Новом Саду и штампања каталога најбољих радова.

 


Владимир Весовић (Београд, 6. фебруар 1956) је српски ликовни уметник (стрипар, илустратор, аниматор), сценариста, уредник и педагог. Дипломирао је Вишу педагошку школу у Београду, ликовни одсек, а затим Академију уметности у Новом Саду, одсек графика. Члан је Удружења ликовних и примењених уметника Србије. Живи у Београду. 

 

    "Књиге, као и пријатељи, требају бити малобројни и добро одабрани. Попут пријатеља, требамо им се увек изнова враћати, а оне нас, попут верних пријатеља, никада неће изневерити, никада престати водити."   

shadow line

РЕЈ БРЕДБЕРИ

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com