СВЕТОЗАР БОРАК

BORLAK morlacki zapisiМОРЛАЧКИ ЗАПИСИ (Градска библиотека у Новом Саду, Нови Сад, 2016)

Светозар Борак је рођен у Гошићу 1945. године. Основну школу похађао је у родном месту и суседним Ђеврскама. Средњу школу завршио је у Шибенику, а Филолошки факултет, одсек за српски језик и књижевност, у Београду. Већи део радног века провео је у просвети; делом у бенковачкој средњој школи, а делом у богословијама, у манастиру Крки и у Сремским Карловцима. Био је пар година и професионални новинар у ИП „Политика”. У стручној периодици објављивао је прилоге из књижевности, есејистике и лингвистике; био је уредник једног од најстаријих српских гласила, „Српски Сион”, а написао је и уредио неколико књига из културне историје.
У протеклом периоду, Градска библиотека у Новом Саду и Српско друштво „Др Јован Рашковић” објавили су неколико наслова где је Светозар Борак био аутор или члан уредништва издања: „Срби католици” (1998), „Зборник о Јовану Рашковићу” (2002), „Далмација, Лика и Горски Котар у старим српским записима и натписима” (2002), „Са српских оплаза“ (2005).
Збирка кратких прича „Морлачки записи” говори о људима и догађајима из пишчевог родног краја „... између Крке и Зрмања, између Велебита, Динаре и мора...” кроз цртице из свакодневног живота, од Наполеонових освајања Далмације до српског егзодуса из Крајине 1995. године и данашњих дана. Речник мање познатих речи садржи локализме из српског народног говора у Далмацији.
А. Јокановић

МИЛОШ ЂОРЂЕВИЋ

DJORDJEVIC nova knjiga o andricu

 

Милош Ђорђевић НОВА КЊИГА О АНДРИЋУ Јединство дела и континуитет идеја (Висока школа струковних студија за васпитаче „Михаило Палов”, Вршац; Градска библиотека у Новом Саду, Нови Сад; Институт за славистику Универзитета „Карл Франц”, Грац, 2016)

 

 

„Избором студија и огледа сврстаних у поетолошку монографију НОВА КЊИГА О АНДРИЋУ, проучавањем односа продукционог и рецептивног модела и праћења процеса генерирања поетских идеја и књижевног текста, Милош Ђорђевић је експлицитно и имплицитно указао на одређен број примарних циљева које је успео да реализује у иначе богатој и пребогатој литератури о И. Андрићу.” 
Академик Радомир В. Ивановић

„Ако бисмо, посебно у домену у коме се одвија нека научна делатност, били обавезни да имамо у виду објективно значење појединих речи, израза, термина, идући потом у правцу њиховог смисла, онда би поднаслов књиге др Ђорђевића морао бити протумачен као залагање за једну од најважнијих, ако не и за најважнију тему везану за ’јединство дела и континуитет идеја’ И. Андрића. Ако, затим, имајући у виду и ’континуитет’ тих идеја, све то учинимо самерљивим са ’јединством дела, појмом који спада у загонетније термине науке о књижевности’ – онда је јасно какви се сложени захтеви постављају наведеним поднасловом. Истовремено, термини у том поднаслову су потпуно легитимни, посебно када је реч о писцу И. Андрићу.” 
Др Милослав Шутић

„НОВА КЊИГА О АНДРИЋУ М. Ђорђевића дубоким и истанчаним разматрањима и анализама, без сваке сумње, доприноси (све)обухватном осветљавању дела, личности, идеја и света највећег писца српског језика и сведочи о снази и вечности Андрићеве уметности речи. Јер, људи су смртни, али њихове идеје и дела остају и трају и то потврђује судбина човека и уметника Иве Андрића.”
Др Арно Вониш

 
НЕБОЈША КУЗМАНОВИЋ

KUZMANOVIC srpske duhovne vertikale

 

Српске духовне вертикале : истакнуте личности бачкопаланачког краја (Градска библиотека у Новом Саду; Друштво чланова Матице српске, Нови Сад, 2016)

 

„Наша обавеза је да пронађемо све оне наше претке који су саградили путеве, мостове, школе, цркве, млинове, затим оне који су спевали песме, написали приче и романе, превели дела са страних језика, основали позоришта, направили музичке хорове, лечили људе, одржали веру и духовност, основали спортске клубове и ша све већ не. Морамо да проучимо њихова дела, осветлимо њихове животе и све то да забележимо.
(...)
Због тог сазнања и ми ево сада крећемо тим непознатим и неоткривеним стазама наше прошлости и увек се безгранично обрадујемо када из непрозирне повести засијају људи који су нас својом делатношћу, односно добрим делима која су стварали, задужили, а ми ево тога нисмо ни мало свесни. Наша улога се састоји у томе да помогнемо да они буду уписани у духовне вертикале српске културе на овом простору.”  Небојша Кузмановић

 

ЉУБА ВУКМАНОВИЋ

vukmanovic zanosi i zaboravi

 

Заноси и заборави / Љуба Вукмановић ; [уместо поговора Фрања Петриновић ; ликовни прилози Душан Нонин ; фотографије Иво Етеровић...и др.]. - 1. изд. - Нови Сад : Градска библиотека, 2016 (Петроварадин : Алфаграф). - 316 стр. : илустр. ; 20cm

 

"...Сви ови текстови представљају готово савршен образац онога најлепшег о чему треба да помишљамо кад кажемо да је публицистика: пажљива анализа чињеница, негован стил, готово приповедачка опсервација, низ добро однегованих описа, указивања, цртање карактера и пажљиво трагање по животним, историјским појавама.

Кад сам изнова прошао, сваки пут другачијим погледом, преко страница ове књиге, схватио сам да је реч о нечему што не умем другачије да искажем, осим том једном једином речју која гласи: живот. У тој књизи је у сваком тренутку присутан тај пулсирајући ритам животног, а мислим да нема важније оцене и ствари него када се за неку причу, запис, текст, цртицу, једну једину реченицу, управо каже: е, то је тај живот, сам живот на делу. У ову књигу је стало тако много живота..."  Фрања Петриновић

 

МИЛОРАД ГРУЈИЋ

grujic secam seI

 

 Сећам се---. 1 / Милорад Грујић. - 1. изд. - Нови Сад : Градска библиотека, 2016 (Нови Сад : Сајнос). - 256 стр. : илустр. ; 20cm

 

"Милорад Грујић је светски човек европске културе. Занимљиви су описи његових путовања,  сусрети са личностима, непосредни и присни. Он је пажљив, проницљив и захвалан саговорник. Грујић поседује дар комуникације, тако да су и његови текстови у том стилу - лако успостављају комуникацију са читаоцима."

Власта Младеновић

 

 

 

 

 

 

 

 

grujic secam seII

Сећам се---. 2 / Милорад Грујић. - 1. изд. - Нови Сад : Градска библиотека, 2017 (Нови Сад : Арт принт). - 195 стр. : илустр. ; 20cm

МИЛАН БУДИСАВЉЕВИЋ

 

Milan BudisavljevicПриповетке, есеји, писма / Милан Будисављевић ; приредила Даница Вујков. - [1. изд.]. - Нови Сад : Градска библиотека, 2014 (Петроварадин : Алфаграф) . - 268 стр., [8] стр. с таблама ; 23 cm.

 

„Милан Будисављевић (Врело, општина Кореница, 1874 – Сремски Карловци, 1928) у српској култури, посебно у култури и просвети Сремских Карловаца, где је дошао да ради као професор у Карловачкој гимназији (1903) и остао до краја живота, самосвојна је и значајна личност. Радио је у Књижевном одбору Матице српске, био је дугогодишњи управитељ Богословског конвикта (1909–1928), сарадник многих листова и уредник ’Бранковог кола’.
Милан Будисављевић је у односу на писце савременике, и оне после њега, различит, другачији, а та разлика је и самосвојност и вредносно препознавање његових прозних остварења.”
Даница Вујков
Будисављевић је писао приповетке и есеје, а преводио је са немачког и грчког језика. Приповетке су му преведене на мађарски, руски и словачки језик. У овој свеобухватној књизи, осим самог дела Милана Будисављевића, из његове кореспонденције сазнаћете и шта су савременици писали о њему.

МИЛАН РУНИЋ

Milan Runic Secanje
Сећање : аутобиографски роман / Милан Рунић. - Нови Сад : Градска библиотека, 2014 (Нови Сад : Фељтон) . - 134 стр. : илустр. у бојама ; 21 cm.

 


„Књига сећања професора у пензији др Милана Рунића представља вредно и занимљиво штиво које се чита са пажњом и интересовањем, зато што кроз течно казивање породичне историје дело говори о ширим токовима и процесима који су оставили великог трага на ове просторе. Писање породичне историје у земљама које су развијене по свести и савести честа је појава, али код нас то још није довољно раширено и тим пре је овај подухват за похвалу. За разлику од историчара који пишу уз масиму „сина ире ет студио”, аутор у својим сећањима има право на изношење личних запажања и аутентичних ставова, који су резултат породичног сећања и личног искуства. Рунић је кренуо са писањем од првих података о настанку породице, те преко добијања племства описује тешке тренутке маркантних историјских догађаја попут Првог и Другог светског рата, који су оставили дубок траг на све који су имали усуд да живе у том времену. Оно што је посебна вредност ове књиге је чињеница да је сам аутор сведок доброг дела догађаја о којима пише, што његовом списатељском раду даје црту аутентичности.
Професор Рунић пише разумљиво, читљиво, прецизно и без претераних језичких бравура и непотребних елемената који би оптерећивали. Уз текст су приложене и занимљиве фотографије које читаоца уводе и визуелно у време о ком пише.”
Владимир Баровић

 

 

ЗАХВАЛНОСТ НАШОЈ ПРОФЕСОРКИ ИСТОРИЈЕ ЛЕПОСАВИ КЉАЈИЋ

 

zahvalnost

ЗАХВАЛНОСТ нашој професорки историје Лепосави Кљајић. - [1. изд.]. - Нови Сад : Градска библиотека, 2013 (Нови Сад : "Стојков") . - 43 стр. : илустр. ; 21 cm. 


„Ако смо овом скромном писаном захвалношћу о некадашњој професорки Лепосави Кљајић бар донекле испунили жељу нашег друга књижевника Радивоја Стокановог, а ранијом трансфузијом крви и обезбеђењем ВЕЧНОГ ДОМА испунили поруку др Живорада Смиљанића „да се доброта враћа добротом”, и сетили се поруке директора Гимназије Сретена Опачића да је сомборска гимназија са својим професорима дала нашем народу врхунске стручњаке, научнике и уметнике, којима припада захвалност и поштовање за сва времена. Ми, некадашњи њихови ученици, молимо цењене читаоце да прихвате наш скромни писани незаборав о вољеној професорки Лепи.”
Марица Дробњак

СТЕВАН ПЕШИЋ

 

Stevan Pesic Zbornik
СТЕВАН Пешић : живот и дело : зборник радова са стручног скупа одржаног у Градској библиотеци у Новом Саду 6. октобра 2009. године. - Нови Сад : Градска библиотека, 2013 (Нови Сад : Алфа граф) . - 269 стр. : фотогр. ; 22 cm.

 

„Стеван Пешић, књижевник, светски путник, родио се у Доњем Ковиљу 1936, а умро у Београду 1994. године. Школовао се у Ковиљу и Сремским Карловцима, у чувеној Карловачкој гимназији. Пре него што ју је завршио, отишао је у Београд, где се посветио књижевном раду. Често је одлазио на путовања, најпре по европским земљама, а после и по Азији. У Београду је живео као слободни уметник, од књижевног рада.
Дело му је жанровски разноврсно: писао је песме, драме, приповетке, путописе, романе, есеје, студије и приказе. На снажан, сугестиван и узбудљив начин исписао је странице за памћење и потврдио да је добром писцу завичај подједнако и литература и простор са кога се у свет отиснуо.
Меморијал „Стеван Пешић”, у оквиру кога се додељује књижевна награда са пишчевим именом, установљен је након пишчеве смрти, 1995. године.
Уз финансијску подршку Управе за културу Града Новог Сада, октобра 2009. године, у Читаоници Библиотеке одржан је стручни скуп о делу Стевана Пешића. На скупу су учествовали добитници књижевне награде „Стеван Пешић” и они ствараоци који су се дуже бавили делом овог писца. Сада, у овом зборнику, доносимо радове који на продубљен и стручан начин осветљавају богато и разнолико дело овог рано преминулог писца.”
Драган Којић 

 

ГОЈКО А. ЈАНИЋ

vasa jovanovicВаса Јовановић : пут од месарског помоћника до великог музичара / Гојко А. Јанић ; приредио Бошко Брзић. - [1. изд.]. - Нови Сад : Градска библиотека : Тиски цвет, 2013 (Нови Сад : Papirpress NS) . - 63 стр. : илустр., фотогр. ; 21 cm.

 

 Захваљујући Душку Јанићу који је сачувао писану заоставштину оца Гојка приређен је овај запис сећања на великог Васу Јовановића.
„Стари смо познаници, али никада нисмо имали прилике да нас двојица будемо незапослени, јер он је радио и путовао, а ја сам учио школе. Још као дете при дочеку ослободилачке војске у Војводини био сам обучен у српско народно одело наших дичних Црногораца, у које оделу је Васа Јовановић пропутовао Европу и тада сам тек видео његове многе слике из разних европских великих градова и многе ловорове венце, те сам од тога времена, па, ево, до данашњега дана несреће наше нације мислио и увек очекивао да ће се име његово боље и даље чути, али слава Српства и Југословенства кроз само две деценије се угасила Ш...Ћ. После мучења од стране окупатора жив сам још и сада очекујем крај даљег уништења народа невиног и час вековне слободе, те живећи без свог рада, без занимања ево већ две године мучећи се пишем успомене и решио сам да овековечим име Васе Јовановића, самоукога српског музичара и композитора.”   Гојко А. Јанић, 1943.

 ЗОРАН ХАЏИ ЛАЗИН

 
sonetnica

СОНЕТНИЦА Лази Костићу / одабрао и приредио Хаџи Зоран Лазин. - Нови Сад : Мало историјско друштво : Градска библиотека, 2012 (Нови Сад : Сајнос) . - 46 стр. : слике Л. Костића ; 23 cm.

 

 

Од 2008. до 2011. године било је неколико великих годишњица и јубилеја Лазе Костића: сто педесет година његовог песниковања (1858–2008), век песме ’Санта Мариа делла Салуте’ (1909–2009), сто година од смрти (1910–2010) и сто седамдесет година од рођења (1841–2011). Зоран Хаџи Лазин „Сонетницом” подсећа на све четири, наводећи како су се код нас ове годишњице обележиле.
Зоран Хаџи Лазин (Нови Сад, 1953) је позоришни делатник, истраживач у области културе и публициста. Радове објављује у дневној штампи и периодици. Иницијатор је и организатор различитих уметничких садржаја; коаутор два балетска либрета, бројних концертних и књижевних програма. Члан је Малог историјског друштва Нови Сад и Друштва књижевника Војводине. Приредио је више књига.

 

 

 

СТРУЧНИ СКУП О ДЕЛУ САВЕ МРКАЉА


savamrkaljСава Мркаљ : радови са Стручног састанка одржаног у Градској библиотеци у Новом Саду 23. априла 2010. године. - Нови Сад : Градска библиотека, 2010 (Нови Сад : Стојков). - 194 стр. : илустр. ; 21 cm.


 

Поводом двестагодишњице објављивања најзначајнијег дела Саве Мркаља Сало дебелога јера либо азбукопротреса, а у жељи да подсети јавност на великана српске културе – Саву Мркаља, који у свом делу први код нас прокламује начело „Пиши као што говориш“, Градска библиотека у Новом Саду је 23. априла 2010. године организовала Стручни скуп о делу Саве Мркаља на ком су учествовали проф. др Жарко Ружић, проф. др Душан Иванић, проф. др Мато Пижурица, проф. др Никола Грдинић и публициста Данко Перић.
Зборник радова отвара уводни текст Милана Мицића, помоћника покрајинског секретара за културу, а затвара поговор директора Градске библиотеке Драгана Којића. Селективну библиографију са хронологијом живота и рада Саве Мркаља урадила је Гордана Ђилас, а два писма и три белешке су скениране у Архиву Српске академије наука и уметности у Београду. У зборнику је Сава Мркаљ, представљен и као песник, те се у њему налази и више његових песама.


 

 
 

ДУШАН СП. ВОЈВОДИЋ

 

VOJVODIC ni tamo ni amo

Ни тамо ни амо / Душан Сп. Војводић. - 1. изд. - Нови Сад : Градска библиотека, 2009 (Нови Сад : Будућност). - 207 стр. ; 22 cm.

 

 

У збирци прича „Ни тамо ни амо“ Душан Сп. Војводић изоштреним чулом приповедања, нижући реалистичке записе, потврђује стару истину да граница између добра и зла не пролази између различитих градова, држава и народа, већ посред сваког људског срца. Збирку чине приче о избеглиштву и избегличком безнађу у које су вихором несрећних догађања бачени сви они који су осуђени на мржњу и луталаштво. Ове приповести говоре о рашчовечавању једног града, у постојању обесправљених живота и животних ситуација, о празнинама, неизвесностима и унутрашњим незбринутостима.

 

 

 

 

 

VOJVODIC znameniti srbi

Знаменити Срби винковачког краја / Душан Сп. Војводић. - [1. изд.]. - Нови Сад : Градска библиотека, 2004 (Нови Сад : Невкош) . - 181 стр. : илустр. ; 24 cm.

 

У својој књизи Знаменити Срби винковачког краја Душан Војводић, је на лексиконски начин, обрадио 62 личности које су рођењем или животом везане за винковачки крај, а које су се, у последњих 200-тинак година, истакле својим радом. Међу њима се налази и композитор хрватске химне Јосиф Руњанин, рођен у Винковцима, 1821. Поред биографских података знаменитих личности винковачког краја, књига говори и о културно-историјским приликама које су обележиле временски распон од скоро два века. Овом књигом Војводић је оживео сећања на знамените људе који су својим делом обогатили науку, културу, привреду, уметност, спорт и утицали на развој Града и читавог региона.

РОДОЉУБ МАЛЕНЧИЋ


MALENCIC prorok u svomselu

Пророк у свом селу / Родољуб Маленчић. - Нови Сад : Градска библиотека, 2009 (Нови Сад : Symbol) . - 221 стр. ; 21 cm.


Књига „Пророк у свом селу“ садржи одабране прилоге о историјским, друштвеним и политичким појавама у Новом Саду, почев од 1918. године, сређене хронолошки и засноване на архивској грађи, као и ономе чији је Маленчић био учесник или сведок. Новинар и публициста који је писао на разне теме, хроничар историјских догађаја који у својим текстовима говори о судбини појединаца и читавог народа, описује значајне новосадске личности. Политички забрањени текстови, историја Војводине 1918, Рација у Новом Саду, Грађански рат, полемички чланци, необјављени интервју са Јованком Броз, „Ламент над Ујвидеком“ – драма у три чина, операција „Подмлађивања“ и други текстови, представљају Маленчића као потврђеног зрелог писца.

 

ЛЕПОСАВА КЉАЈИЋ


KLJAJIC knjigom protiv zaborava

Књигом против заборава / Лепосава Кљајић ; главни и одговорни уредник Драган Којић. - Нови Сад : Градска библиотека, 2009 (Нови Сад : Стојков) . - 192 стр. : илустр. ; 24 цм.

 

Кратка, али садржајна биографија Лепосаве Кљајић, учитељице и професора историје, садржи најзначајније податке о њеном животу и дугогодишњем просветном и културном деловању. Фотографије и фотокопије новинских чланака, многобројне награде и признања које је добила, обогаћују књигу и сведоче о великом неимару професора Лепосави Кљајић, али и о времену у ком је живела и радила. Пишући о многобројним знаменитим личностима, истовремено објављујући текстове других о њој самој, обогатила је своју биографију.

АРСА ПАЈЕВИЋ


izCGoreИз Црне Горе и Херцеговине : успомене војевања за народно ослобођење 1876 : (са тридесет и две слике) / Арса Пајевић. - [2. изд.]. - Нови Сад : Градска библиотека : Orpheus : Гимназија"Ј. Ј. Змај", 2001 (Сремска Каменица : Графоофсет) . XXXVII, 481 стр. : илустр. ; 21 cm.

Арса Пајевић (1841-1905), познати књижар, штампар, издавач, писац, културни радник, родољуб и велики новосадски добротвор, значајно је обележио једно плодно време новосадске културе.
Књига „Из Црне Горе и Херцеговине, успомене војевања за народно ослобођење 1876.“, настала је из дневничких белешки које је он, са лица места, слао разним новинама, као ратну хронику 1891. године. Прво издање је штампано у његовој штампарији. Њено фототипско издање издато је 2001. године и представља подсећање на знаменитог Арсу Пајевића и његова велика и непролазна дела.
Зграда у којој се, од тридесетих година прошлог века, налази Градска библиотека (Народна библиотека) у Новом Саду, у Дунавској улици бр. 1, породична је кућа Анке и Арсе Пајевић. Кућа је завештана Српској великој гимназији у Новом Саду (Гимназија „Јован Јовановић Змај“). 

 

    "Књиге, као и пријатељи, требају бити малобројни и добро одабрани. Попут пријатеља, требамо им се увек изнова враћати, а оне нас, попут верних пријатеља, никада неће изневерити, никада престати водити."   

shadow line

РЕЈ БРЕДБЕРИ

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com