О ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ
Градска библиотека у Новом Саду је најстарија установа културе основана у Граду. Матична је библиотека за Јужнобачки округ и друга по величини јавна библиотека у Републици Србији. Располаже богатим фондом библиотечке грађе који чине преко 500.000 књига, око 100 наслова периодике и значајна количина некњижне грађе.
МРЕЖА ОГРАНАКА
Библиотека ради у мрежи 26 огранака у Граду и насељеним местима градског подручја. У централном објекту у Дунавској улици налазе се: највеће одељење за одрасле кориснике „Ђура Даничић“, издвојено Дечје одељење и Информационо-реферални центар са Читаоницом. У непосредној близини је Огранак „Аница Савић Ребац“, са библиотечком грађом на 12 светских језика.
КУТАК ЗА ДЕЦУ
Дечје одељење је најатрактивније и најживље одељење Библиотеке, са богатим фондом књига и часописа намењених деци и младима до 14 година. Специфично је по разноврсним програмским активностима, интерактивном раду са децом и успешној сарадњи са бројним институцијама културе и образовања.
ИЗДАВАЧКА ДЕЛАТНОСТ
Градска библиотека објављује дела која афирмишу културне вредности завичаја и културну историју Новог Сада. Најзначајније едиције су БЛАГО ЗАВИЧАЈА, БАШТИНИК, ЗАВИЧАЈ, ПРЕВОДИ и НОВОСАДСКИ МАНУСКРИПТ. Библиотека је издавач легата – необјављене грађе Стевана Пешића. Такође, објављује часопис за децу и младе БИБЛИОТЕЧКИ ПУТОКАЗ, информативно гласило МОЗАИК и, као саиздавач са Новосадским клубом, СВЕСКЕ ЗА ИСТОРИЈУ НОВОГ САДА.
ПРОГРАМСКЕ АКТИВНОСТИ
Градска библиотека се по квалитету и квантитету програмских садржаја издваја и препознаје у библиотечко-информативном систему Србије. Заступљени су традиционални програми – књижевни сусрети и промоције, али и бројне друге активности, манифестације, пројекти. Издвајамо: МЕМОРИЈАЛ „СТЕВАН ПЕШИЋ“, БИБЛИОТЕКА НА ШТРАНДУ, ЛЕТЊИ МАСКЕНБАЛ ЗА ДЕЦУ, ДИГИТАЛИЗАЦИЈА ЗАВИЧАЈНЕ ЗБИРКЕ, стручни скуп „ДАНИ БИБЛИОТЕКА И БИБЛИОТЕКАРА“, ЗАВИЧАЈНИ КУТАК СТЕПАНОВИЋЕВА, достава књига на кућну адресу …
НАШИ КОРИСНИЦИ
Преко 26.000 различитих корисника доприносе да Градска библиотека има запажено место у култури Новог Сада. У узајамној, доброј комуникацији, Библиотека настоји да одговори на потребе и захтеве својих читалаца и буде на услузи свим суграђанима.
пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
9
10
16
17
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

lab unilib rs 150x125


Предавање у БИБЛИОТЕЦИ НА ШТРАНДУ

"Културне мапе Србије"

shadow line

02082017 kulturne mape srbije  

 

 ПРЕДАВАЊЕ У БИБЛИОТЕЦИ НА ШТРАНДУ

„Културне мапе Србије”

У среду, 2. августа, у 17 часова, у Библиотеци на Штранду, одржаће се предавање под називом „Културне мапе Србије”. Предавање ће одржати професор информатике Радован Стојановић, руководилац Одсека за информатику Општинске управе Бечеј, који ће заинтересованим посетиоцима презентовати најлепше културно-туристичке дестинације Србије.

Предавање је организовано у сарадњи са Удружењем „Стубови знања”, у склопу пројекта „Млади блогери – чувари културе Србије”. Предавању ће присуствовати студенти из других држава који у нашој земљи похађају „Летњу школу језика” на Филозофском факултету. Позивамо суграђане да присуствују предавању.

shadow line

СРЕДА, 2. август 2017. године , 17 часова
Библиотека на Штранду (Новосадски ШТРАНД)

shadow line

 

 

 

 

 

GBNS clean green

shadow line

Програми XII међународног новосадског књижевног фестивала у Градској библиотеци у Новом Саду

29. август, уторак у 10.00 часова

Уручење 57. Бранкове награде Стевану Таталовићу

Гост програма: Јохан Јенсон, добитник Међународне награде Нови Сад

Исти дан у 18.30 часова

Савремена шведска поезија

Гост програма: Ан Лингебрандт (Шведска) песник, критичар, приређивач

Поезију нас српском језику говори Миодраг Петровић

Учествују: Јерген Линд, Пер Хансон, Ида Берјел, Јохан Јенсон

Симултано превођење је обезбеђено.


30. август, среда, 10:00-12:30 и 14:30-17:00.
Симпозијум на тему ’’
Књижевност и норма, књижевност и закон’’

Учествују: Алпар Лошонц,  Драган Проле, Владимир Гвозден, Зоран Ђерић, Корнелија Фараго, Бојан Јовановић, Срђан Дамњановић,  Драгана В. Тодоресков и Дамир Смиљанић

 

shadow line

 

 

    "Ствари које желим да знам су у књигама. Мој најбољи пријатељ је онај ко ми донесе књигу коју још нисам прочитао."   

shadow line

МАРК ТВЕН

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com